søndag den 28. april 2013

Ramsløg - det nye sort?


Idag var jeg i skoven og plukke ramsløg. Skovbunden bugnede af det grønne - der åbenbart er det nye sort ;) Så jeg fik en bærepose grønt med hjem, klar til at lave alt muligt lækkert.

Og så fik jeg også gravet et par planter op, som nu skal vokse videre i min have. Spørgsmålet er bare, hvor står de bedst? I skygge til nordsiden? Langs muren på sydsiden? I krukke eller i jorden? Jeg er ærlig talt lidt i tvivl :)


Men se en stor bunke jeg fik :) Jeg tænkte, at der er da både til lidt salt og lidt pesto. Men sandheden er, at jeg kan lave mange flere glas pesto end jeg fik lavet ;)

Men hvor længe kan sådan noget pesto gemmes? Jeg har skoldet glas og skyllet dem med atamon.

Uanset hvad, så fik jeg lavet 3 glas pesto, 2 glas ramsløgsalt og 1 stort glas ramsløg/chili salt :) Uhhhmmm hvor det dufter godt!!


Men jeg har stadig 3 fryseposer i køleskabet, proppet med pesto. Hvad ville du lave ud af resten? :)

Jeg tænkte lidt på noget olie. Eller noget mere salt med andre variationer? Eller måske bare hakke noget og ligge det i fryseren, lige til at smide i frikadeller. Det gjorde vi til aften - nøj det smager godt ;)

Opskrifter lyder:

Ramsløg Pesto:

100 g nødder fx mandler, hasselnødder eller solsikke
1½ dl olivenolie
75-100g ramsløg
100 g reven parmesan

Rist nødderne på en tør pande. Kom dei en blænder og hæld1 dl olie og lidt salt ved og kør til nødderne er hakket. Tilsæt ramslgene og kør til en halvgrov masse. Tilsæt mere olivenolie for at justere konsistensen.
Kom massen i en skål, vend reven parmesan i og smag til med salt og peber.

Hvis du vil gemme pestoen, så kom den i skoldede glas og hæld lidt olie på toppen og opbevar i køleskab. Her kan den holde sig i én til to uger. Når du har taget hul på glasset, skal pestoen spises i løbet af et par dage.


Ramsløg salt:

Blend et par store håndfulde ramsløg, sammen med en lille håndfuld groft salt. Det bliver en grødet masse.
Hæld blandingen ud på en bageplade og hæld groft salt over og ælt det hele sammen, til du ikke synes mere salt kan tilsættes.
Bred det godt ud på bagepladen og smid den i ovnen på lav varme. Rør lidt rundt i salten fra tid til anden, indtil det hele er tørt.
Tag ud, knus evt. klumper og hæld på glas.

Dette kan varieres i det uendelige. Jeg har prøvet med chili, ramsløg, hvidløg osv.
Samme fremgangsmåde kan faktisk også bruges med sukker. Her har jeg lavet chilisukker til kakaoen ;)

God fornøjelse.

3 kommentarer:

  1. Flot høst og produktion. Tak for opskrifterne. Jeg gætter på at ramsløg trives godt i halvskygge.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det vil jeg også skyde på :)

      Slet
  2. nu er det nok for sent, men jeg vil sige krukke, de breder sig HELT VILDT!!!

    SvarSlet