mandag den 6. januar 2014

Det spirer og gror

Pink lys i hele kontoret

Her har været stille i lidt tid herinde. Jeg har haft lidt travlt om aftenen og har ikke fået skrevet så meget herinde ;) MEN nu sidder jeg her, fordi jeg har lyst til at fortælle jer om det nye i mit chiliprojekt dette år.

Jeg er kommet med på grolys bølgen! Så nu kan jeg starte min sæson lang tid før end jeg plejer. Normalt ville jeg først så mine frø her omkring 1. februar. Men nu har jeg sået allerede først i december.

Sød lille chilispire - er den ikke fin?

Ind fra højre, kom nemlig et menneske der betyder meget for mig. Nemlig Verner, der synes jeg skulle have chancen for at prøve at få lidt jord under neglene, her om vinteren også.
Jeg gik også og var lidt træt af mit sønderrevne drivhus - for jeg havde jo forestillet mig at mange ting skulle til overvintring derude. Og at et par planter skulle have været herind i huset for at blive klippet ned og overvintre.

Men alle planer gik i vasken, da stormen tog drivhuset og planterne fik det rigtig skidt. Det bratte skifte mellem et lunt og godt drivhus.... og stormen og kulden udenfor, brød de sig ikke ret meget om. Og jeg mistede ærlig talt modet lidt og smed ganske enkelt håndklædet i ringen.

Men SÅ kom Verner lige og spredte glæde! Jeg fik nemlig min første grolampe! Bredt var mit smil - det siger jeg jer! Jeg savnede virkelig at så nogen frø :) Så straks fik jeg sået en lille smule frø ((høhø jow jow en lille smule... altså i forhold til Bjarne Højlund, www.barney.dk (og en del af de andre "Chilitosser jeg deler forum med) , har jeg ikke sået ret meget)). 

Men så kunne jeg måske alligevel godt se at den ene lampe ville få sit besvær, når planterne ikke længere er de sødeste små spirer på 3 cm ;) Og heldigvis havde jeg fået lidt penge i både jule og fødselsdagsgaver her i december... så endnu en lampe blev føjet til.

Men eeeehh... så er det jo man tænker: Nøøøj TO lamper og så kommer man ligesom TIL at så en lille smule flere frø!!! Ikke mange.... bare sådan ca. 20 sorter mere. *suk* Mon jeg får pladsproblemer senere? :D

Se lige de små spættede blade der er på vej ;)

Men helt ærligt ikke? Så er det her med at så frø og se dem spire, et ret godt alternativ til lykkepiller og lysterapi ;) Jeg som ikke kunne holde liv i en kaktus for bare 3-4 år siden! Det kan jeg godt more mig lidt over idag!

ProPlant PAR38

Men tilbage til grolyset :) Mine lamper er disse ProPlant lamper, fra Bjarne Højlund. Det skulle være noget af det mest effektive og samtidig strømbesparende. Denne lampe bruger kun 36 watt... og helt ærligt, det er jo slet ikke så slemt. I hvert fald ikke forhold til hvad de giver mig retur!

Jeg skal ikke kloge mig en masse i det der med grolys, for det ved jeg slet ikke nok om. Men jeg kan huske som barn, der havde vi en grolampe i stuen, der sendte en masse hvidt lys ud. Jeg tror også man kaldte det en dagslyspære. Men meget er sket siden da. Nu ved man en masse om at planter ikke ser det samme lys som vi.  Planterne har brug for blåt og rødt lys i helt bestemte bølgelængder. Og her kan disse nye LED lys noget, som er rigtig godt. Du kan læse lidt mere om det her på engelsk dog!

Linket herover er kun til info om selve lyset i lamperne. Selv handler jeg lamper hos Bjarne, da jeg fra de chili og planteforums jeg kommer på, ved at disse lamper får en masse ros. Og så er servicen hos Bjarne i øvrigt i top.

Men stay tuned - jeg skal helt sikkert nok skrive mere om disse lamper og mine egne erfaringer med dem :)

Lige nu ser min chililiste sådan ud i tilfældig rækkefølge:

- Bhut Orange Copenhagen
- 7 pod Jonah
- Bhut Jolokia White
- Trinidad Scorpion Orange
- Devils Tounge Red
- CGN 21500
- Scorpion Ellegaard Strain (Min egen sort)
- Habanero orange
- Teapot Yellow
- Teapot Red
- JellyBean
- Lilac
- Chokolate Habanero
- Bhut Jolokia Chocolate
- Scotch Bonnet Brown
- 7 pod Bubblegum
- 7 pod White
- Fatalii White
- Jays Ghost Scorpion Peach
- Rocoto Canario
- Rocoto Orange
- Habalokia Chocolate
- Nagabon
- Habalokiea Yellow
- Habanero Neon
- Burapo Thai
- 7 pod Burgundy
- Rainforest
- Medina
- Aji Christal
-  Aji Habanero
- Bubba
- Habanero Punta Giallo
- Bulgarian Carrot
- Trepaderia Werner
- Guajillo
- Blondie
- Rocoto Red
- Mik Schack
- Citron Chili
- Aji Amarillo
- Orange Lantern
- Mucho Nacho Jalapeno
Og
- Braziliera Tres Lobos!

Bliver jeg lidt flov når jeg ser denne liste? Ja lidt - og ret skræmt over hvor de skal være senere på sæsonen ;)  Jeg lovede migselv sidste år at så færre i år... det har jeg også gjort... EN mindre ;)10 kommentarer:

 1. jeg er også noget duperet over din liste. Jeg er total nybegynder og synes, jeg har nok i de frø, jeg har høstet fra nogle købte planter fra Gartneriet Toftegaard efte et chilikursus. Og så har jeg lige købt en startpakke hos Bjarne og så selvfølgelig en fin hvid sort, altså 8 slags ialt. Jeg kan godt sætte mig ind i jeres fascination i chili-blogland, men jeg håber ikke,mat jeg ender med en liste så lang som din. Hvor gør du af dem?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da også en fantastisk start du får! :) Mit første år startede jeg med 3 sorter.. og så eskalerede det. Så glæd dig over første sæson, hvor du stadig har noget af din stue tilovers ;)
   Jeg bruger dem friske, sylter dem, putter dem i marmelade. Jeg laver hot sauce, sirupper og tørrer nogen og maler dem til chilipulver :) Uha de kan bruges mange steder. Jeg laver også chili-sukker og chili-salt!

   Slet
 2. Godt at kende en Verner - og en Bjarne! ;-)
  Go dag fra Henrik Havehjerne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det nemlig Henrik ;) dem har vi da være heldige med!

   Slet
 3. Hold da op en liste! Jeg vil også forsøge mig med chili i år, da mit drivhus endelig er færdigt og jeg elsker chili, men er lidt i tvivl om, hvilke sorter, jeg skal satse på. Orange Habanero er dog en af dem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja den der liste har taget lidt overhånd ;) Men sådan kan jeg nu godt lide det haha. Det med sorter kan også være svært - da vores smag er dybt forskellige. Og det samme med vores smertetærskel :) Skal jeg anbefale nogen jeg selv er rigtig glad for, kunne det være Citron Chili, der er hamrende god all round i det daglige. En super stærk, til brug i saucer og lignende. Og så måske nogen jalapeno til at lave Buffalo turds af? :) Men spring endelig ud i en masse forskelligt - så finder du hurtigt din/Jeres smag!

   Slet
 4. sikke alle de chilier :-) da jeg lavede mad i aftes tonede Jamie Oliver frem på skærmen, manden er jo vidt forelsket i chilier, passioneret som dig, og viste en hel masse planter, altså de er jo skønheder. Og fik sådan en lyst til en masse forskellige, bare for synets skyld, også det at smage bare lidt Vi havde en i drivhuset sidste år(står inde nu), husker ikke navnet nu, men den var gul, medium styrke stod der, den er nu stærk efter mine smagsløg, den har faktisk forsynet os mere end rigeligt, både syltet og frosset, plukkede den sidste i går...... fik lyst til at prøve chilisalt. Har fulgt lidt med på din blog gennem tiden, og det er en fornøjelse. Tillykke med lamperne!
  Hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaaaah ups, Anette ;) Ja han er også ret glad for chili - så han er også en inspirationskilde her, sådan madmæssigt. Jeg synes chili er helt uundværlig i mange retter, i min honning, i min the, i min kage.... jeg spiser det mange steder :) Chili salt er også fantastisk!! Og tak ! :)

   Slet
 5. du har gang i den, så dejligt :)
  KH
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. DET kan du tro jeg har Marianne ;) Fuuuld fart på!

   Slet