tirsdag den 29. oktober 2013

Føj for den lede, sir jeg bare


Tjaaa haven ligner bestemt ikke sig selv idag :(

Igår var Nanna på besøg og valgte at blive natten over pga. orkanen. Så vi sad og hyggede os med stormkaffe og papirklip. Rigtigt hyggeligt egentlig. Men kl. 14 skulle jeg ud og interviewe en borger her i min by og jeg smuttede lidt.

Jeg kunne godt se at Nanna kimede til min telefon, under det her interview. Men jeg synes jo ikke rigtigt at jeg kunne virke respektløs og tage mine telefon lige der. Så jeg lod den ringe, i den tro at Nanna nok havde besluttet sig for at tage hjem alligevel.

Men da jeg kom hjem, kom hun mig i møde med røde øjne og forklarede at NU blev jeg nok ked af det :( Og det fik hun da helt ret i.


Det viser sig, at hun havde stået og kigget ud af vinduet, da hun havde hørt et brag, hvilket viste sig at være stakittet der lagde sig ned. Men da hun kigger over mod drivhuset, ser hun i det samme ET glas nærmest lægge sig ud på græsplænen (det glas du kan se nederst til venstre i billedet herover)... og da det skete, var resten nærmest som en eksplosion, forklarede hun. Drivhuset har da også rykket sig 15 cm på soklen.

Glas og flamingo røg til alle sider og noget af flamingoen, der havde ligget oppe under taget i drivhuset, tog flugten ned over byen. Og glas fløj rundt til naboer og i hele haven. Så pigen panikkede selvfølgeligt lidt. Hvilket jeg virkelig godt forstår - for det siger voldsomt når sådan noget sker, det SER vildt ud og hun vidste bare at nu ville jeg blive ked af det.

Heldigvis får hun fat i min far, som straks kom op med tov og bande drivhuset sammen midt på. Nanna ville redde nogen af planter indeni (TAK for tanken Nansen!), men heldigvis sagde min far at det var no go i det vejr. Trist for planterne, men jeg ville have været langt mere ked af det, hvis der var sket dem noget slemt.


Og som du kan se på billedet herover, var der virkelig kaos inden i drivhuset. Hylden lå på tværs, flamingoen ligeså. Planter stod, planter lå, blade overalt.


Og hele haven flød med glas. Store stykker og bitte små stykker. Så det stod mig klart at INGEN (her især missekatten) skulle ud i haven, før jeg havde ryddet op. Og efter fintællingen idag, kan jeg se at der mangler 19 stykker glas. Og jeg siger dig, det fylder PÆNT meget, når det er spredt i små stykker over et stort areal! Og slet ikke så let at samle bittesmå stykker op i græsset (der i øvrigt er blevet for højt), for ikke at tale om at finde alle de små clips, der holdt ruderne fast.

I aftes, da det var stilnet af, gik jeg ud og reddede TO chiliplanter. To planter som var så tæt på at modne, at jeg ikke kunne bære at de skulle være derude. Så nu har jeg ialt 3 planter, der ikke har lidt en ond skæbne. Resten står nu udenfor, langs min hæk. Så må de klare sig så længe de kan.


Hegnet rundt om min terrasse, har det helle ikke så godt. Noget af det er flået i stykker og ligger ned. Og resten står helt løst i jorden. Så der har dæleme været knald på!

Jeg aner ikke rigtigt hvad jeg skal stille op med det. Jeg har ikke rigtigt råd til nyt hegn lige nu. Og jeg magter ikke rigtigt at tage den med udlejer, for jeg er heller ikke komplet ligeglad med, hvilket slags hegn jeg skal se på fremover. Og så vidt jeg har forstået, er det noget en tidligere lejer har sat op, så de har ikke pligt til at sætte et nyt op. Så den må jeg tage med tiden.


Og seee - den første skulptur jeg nogensinde har lavet, er også ret død. Den er blevet halshugget på det groveste, af et stykke flyvende glas. Jeg ved ikke om man kan lime sådan en gasbeton figur. Men ellers må jeg jo starte forfra.

Hvis man skal nævne noget positivt, så fik jeg da reddet både min store glasguldsmed og min sommerfugl. To ting jeg er ret glad for. Den ene stod Nanna for, mens jeg ikke var hjemme, da den ellers sad fast på hegnet. En anden havefigur fik hun også reddet, som betyder rigtig meget for mig. Til gengæld, døde mine store glashuse.


Huset slap heldigvis nådigt. Godt at noget gjorde! EN tagplade var rykket to pladser ned.... Men lå der, lige så fin og hel. Så heldigvis kunne vi lægge den pænt på plads igen idag.

Der ud over ligger en stor del af mine planter helt ned. Nyplantede buske, ligger næsten ned. Mit flotte piletræ står i en vinkel på 45 grader. Selv mine ungarnske radiser ligger nu OVENPÅ jorden?!

Havemøbler, som ellers stod godt i spænd, lå på hovedet i hele haven. Men det store glasbord havde overlevet en koldbøtte, hvilket jeg simpelthen ikke fatter ret meget af. Det andet havebord på terrassen, nåede vi at redde glaspladen på, da det lå og klaprede.

Så alt i alt, er vi jo selvfølgelig glade for at vores hus det står og at vi ikke er kommet slemt til skade. Men føj for den lede, hvor jeg føler mig trist over at min have, drivhus og terrasse ligner en krigszone. Jeg har brugt SÅ mange timer på det hele. Og jeg havde sådan glædet mig til at jeg havde vinteropbevaringsplads i drivhuset i år. Og at jeg stadig kunne modne chili derude, pga en lang god sommer. Og det er SÅ træls at vide, at man bare ikke lige har penge nok til at reparere, sådan lige med det første.

Når man ser alle de andre skader der er sket i Danmark igår, bør man jo være taknemmelig for at der ikke skete mere. Men jeg synes ærlig talt det er lidt svært. Selvom jeg virkelig er ked af det, på vegne af dem der har mistet hus og hjem og endda liv.
Alt dette under en storm der blev til orkan, med den højeste målte vind, så længe de har målt. Nemlig 54 m/s nede ved Als. Her skulle det efter sigende have været omkring de 42 m/s. Så alt i alt, på højde med og over orkanen i 99.

Jeg kunne også se at der lå biler, træer, tage, trampoliner og alt muligt andet, overalt derude idag.

Tilstået - sådan en tur behøver vi altså ikke prøve igen lige foreløbig, vel?

Citater fra DMI:

"Middelvinden blev målt til 39,5 meter i sekundet, hvilket svarer til 142 kilometer i timen. "

"Middelvinden, som er et gennemsnitstal af vindstyrken målt over en periode på ti minutter, har aldrig været kraftigere i de 134 år, hvor DMI har målt den."

»December-orkanen i 1999 strakte sig over længere tid, og vi nåede ikke helt op på de samme vindstyrker. Så det var mere intenst, men også mere kortvarigt i går,« siger Henning Gisselø.

De hidtidige rekorder stammer begge fra 1999, hvor der blev målt vindstød på 51,4 meter i sekundet og (185 kilometer i timen) og middelvind på 38,1 meter i sekundet (137 kilometer i timen).

"Konklusionen er, at blæsevejret var det mest voldsomme nogensinde."


11 kommentarer:

 1. Behøver aldrig sådan omgang igen... Jeg har kun meget små skader her, men det er da deprimerende at se, hvor meget skade, der er sket hos dig og så mange andre :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej jeg har også fået NOK nu. To gange drivhusødelæggelse på ET år... det må altså være nok. Nu bliver alt sat fast i silikone og vi støber lange stænger ned, der skal holde på selve huset. Så har jeg da gjort hvad jeg kunne.

   Slet
 2. Det er gået virkelig hårdt ud over drivhuse og haver her under stormen, men mon ikke din forsikring dækker skaderne! Du har da i hvertfald billeder der dokumenterer skaderne - ØV, hvor er det altså ærgerligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Forsikringsselskaberne dækker ikke glasset i et drivhus, kun aluminium. Og hegnet er ikke noget der SKAL være på matriklen, så udlejer dækker det næppe... og det er jo deres forsikring der skulle tage det ellers.
   Så det er bare super ærgerligt... ganske enkelt.

   Slet
 3. pyha da sikke en omgang du har fået. Her på Sydfyn, i min have, er der ikke sket en pind. Der er væltet lidt træer rundt omkring ved vejene, også store træer, men ingen er ramte og alt var ryddet pænt ind til siden i morges.
  Jeg skal holde ørene åbne om nogen har glas i fine stykker liggende du kan bruge, for det drivhus skal da op og køre igen senest til foråret :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er utroligt så forskelligt det er gået rundt omkring. Her i vores nabolag er mange skader. Alt lige fra træer, trampoliner, tage, huse, biler... alt.
   Det må du gerne holde øje med. Jeg har fået lov at snuppe noget fra et drivhus hos en bekendt - men jeg har endnu ikke overblik over om der er nok glas hos dem, til at dække alle hullerne i mit.
   Min nabos er stort set lige så slemt ramt. Så han leder også med lys og lygte.
   Og ja SENEST til foråret skulle det gerne stå helt og fint igen.... ellers græder jeg ski ;)

   Slet
 4. Randi Bonderup Dam-Jensen29. oktober 2013 kl. 21.29

  Hey. Ked af at læse om din stakkels have. Du kan godt redde din skulptur; du skal bruge et stykke gevindstang og reperationsbeton. Skær 2-3 stk gevindstang med en nedstryger, ca.8,5-9 cm lange. Bor huller i den ene del, 5 cm ned, hullerne skal være lidt større end gevindstangen. Stik gevindstangen i og hold den anden skulpturdel til, så du kan markere til hullerne. Bor ud i den anden del også. Rør en lille smule beton op med en lillebitte smule vand, så det bliver lidt tyndere og kom det i hullerne på den øverste halvdel. Stik gevindstængerne i hullerne og rens af med en klud. Når de er hærdet op, gentager du på den nederste halvdel, fuld kun halvt op med beton. Sæt den øverste del på og lad det hele hærde op. Så skulle du gerne have din skulptur igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for din beskrivelse Randi :) Det vil jeg prøve. Jeg kunne jo bare lave en ny... men det bliver jo aldrig ligesådan igen. Så din forklaring skal testes :)

   Slet
 5. Randi Bonderup Dam-Jensen29. oktober 2013 kl. 23.04

  God fornøjelse

  SvarSlet
 6. Hej Tina. Jeg får jo helt ondt i hjertet når jeg ser de her billeder! Øv altså! Jeg tænkte på dig i går under stormen, og håbede sådan at du gik fri, men kan se mit (og dit nok også) ønske ikke blev opfyldt. Jeg kan virkelig mærke din kærlighed til dine planter, og elsker at læse med, selvom jeg hverken har en have eller er specielt god til sådan noget havegøgl. Håber du kan få bygget det op, og at din udlejer liiiige er lidt cool og siger at du må få et nyt pænt hegn! Mange kram og knus herfra

  SvarSlet
 7. Du milde moses, det ser voldsomt ud!!! Ikke noget at sige til at det skaber panik. Et meget trist syn at komme hjem til og sikke kræfter der er på spil! Håber du får det hele op og stå igen. :o/

  SvarSlet