tirsdag den 1. oktober 2013

Kampen mod kulden


SÅ er kampen mod kulden skudt igang :) Jeg vil i år forsøge at forlænge sæsonen mest muligt, for få midler. Jeg har ikke råd til store dyre ovne og lignende.

Så idag forede jeg drivhuset indvendigt med flamingoplader. På gavlen modsat døren, der vender ind imod naboens hus, og væggen til venstre, der vender ind mod en hæk. Disse to fik flamingoplader fra gulv til loft. På gulvet er der også plader. Og lang væggen til højre, ligger pladerne på den smalle led, sådan at de går 60 cm op ad vinduerne. (en flamingoplade er 120 x 60 cm)


Midt på gulvet står en stor terracotta potte, placeret på nogen sten. Under den står der to bloklys og afgiver varme til potten, som så igen kommer til at virke som en slags radiator.

Som det ser ud i skrivende stund, har den hævet temperaturen i drivhuset med 4 grader, i forhold til udenfor. (kl er nu 00.17)


En anden fordel ved flamingopladerne, som jeg umiddelbart kan få øje på, er at solens stråler bliver kastet tilbage på planterne. Sådan at frugterne også får lyset nedefra.

Så alt i alt, kan jeg kun forestille mig at det er en win win situation. Men tiden må vise om jeg har ret.

Uanset hvad, så kan pladerne hjælpe mig vinteren igennem, med at skærme de overvintrende planter og løg fra at fryse totalt til.... håber jeg da.


Så selvom drivhuset ligner en blanding mellem et frysehus og en iglo, så håber jeg det virker.

Og ellers må jeg udtænke nye alternativer... eller måske endda fremover opgive at forlænge sæsonen UDE i drivhuset. Jeg har bare ikke det store plads indendøre.... og kun et stuevindue at gøre godt med. Det er ret begrænset, når nogen af planterne er så store, at de når helt op til taget inde i drivhuset ;)

Hvilke alternativer har du mon prøvet? Jeg er nysgerrig efter at høre fra anderledes alternativer... og især af den slags der ikke koster en halv bondegård.

3 kommentarer:

 1. Hej Tina
  Har tænkt lidt over, hvad der ville være smartest :) Og er blevet enig med mig selv om, at dyrkning i mindre potter måske ville være godt...Så giver planterne nemlig tidligere frugt, så man ikke behøver bruge en masse krudt på at forlænge sæsonen. De giver hver især måske en smule mindre frugt, men da man samtidig har plads til flere planter, kommer man helt sikkert ikke til at mangle i sidste ende...
  For et par år siden dyrkede jeg forskellige habaneroer i 3½ l krukker, og de gav en forrygende høst alle sammen. Det er måske lige småt nok, da de skal vandes meget ofte, men en kombination af f.eks. 4 - 5 - 6 l tror jeg ville være fint :)
  For uanset alverdens tiltag med flamingo, bobleplast, og hvad der nu ellers er - det vil give alt for lidt uden en god varmekilde, og så kommer det til at koste uforholdsmæssigt meget at vride noget ud af planterne den sidste måneds tid... Jeg bruger omkring 400 kr. på gas hvert efterår og strækker sæsonen 1 måneds tid med det - men jeg har også omkring 60 planter i alt. Og et isoleret drivhus...

  SvarSlet
 2. Håber det lykkes for dig. Vi har et lager, frostfri, hvor vi kan stille planterne.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
 3. Jeg synes det ser glimrende ud, Tina. Ja, du har ret; ikke særligt smukt, men funktionelt. Hvis du har frostfølsomme urter eller middelhavsplanter, kan de pakkes ind i fiberdug og stilles derind. Jeg selv bliver helt inspireret til at gøre et forsøg i år, A la dit. Ellers har jeg en del af kælderen, der er kold samt en uisoleret garage.

  SvarSlet