mandag den 10. september 2012

Chilifestival 2012


Så er årets Chilifestival i Rimmerhus overstået! :) Hold da op en god dag jeg havde mig. Allerede da jeg gik op ad grusvejen, mod Bjarnes gartneri, kunne jeg fornemme det blev en god dag!

Det vrimlede med mennesker, allerede fra starten. Det måtte da være et godt tegn. Med i tasken havde jeg 3 glas BOC marmelade, fra en kvinde i Svendborg, som skulle afleveres til Bjarne på pladsen. Og jeg havde knap en liter af min Sauce, som skulle afleveres til sauce-konkurrencen.

Så punkt nr.1 var at finde de respektive mennesker og aflevere det medbragte.


Elsebeth, der var klædt på til lejligheden, kunne jeg straks genkende fra både facebook og webstrik. Det var så også hos hende at saucen skulle afleveres. Og aldrig så snart havde jeg afleveret, blev jeg lige gaflet til at hjælp med at hælde saucer op i anonyme glas, inden konkurrencen gik igang.

Allerede fra start, stod folk i kø for at smage og afgive deres stemmer. Jeg ved ikke hvor mange der har stemt, men jeg gætter på mange.... for køen var nærmest konstant.


Blandt de mange chili-sauce "smagsdommere", var der disse friske mennesker. Ikke den generation, som JEG troede var vilde med chili. Men ikke desto mindre kastede de sig ud i smagningen med stor entusiasme og nåede også igennem de stærkeste! Men så trænger man altså også lige til en fadøl bagefter ;)


Noget jeg havde glædet mig til, var at besøge Bjarnes slaraffenland. Nemlig de store drivhuse, der bugnede af smukke, spændende og fremmeartede chilier, mixet med dem jeg allerede kendte.

Er du vimmer mand, jeg har aldrig set så mange chili samlet på eet sted!


Og der gemte sig nogen seriøst smukke sorter derinde :) Jeg forelskede mig dybt i denne lilla dame.... og så er hun slet ikke til salg.. endnu :)


Haveselskabet havde en bod med kaffe og kage og en siddeplads :) Og nogen søde kaffetanter, der var klar med en sludder.


Og der var Bjarnes telt. Hvor man kunne købe alskens chilifrø, led lys, gødning, dimsedutter og ikke mindst chilisaucer, lakridssauce og en masse lakrids fra Johan von Bülow.... mums :)

Og langs den anden side, var der chilismagning for alle os nysgerrige, der måske ledte efter en ny spændende sort. Er du sviller mand, jeg fik smagt nogen kradse sager!


Se bare, hvor indbydende det så ud, med alle de flotte farver. Og nu er det jo ikke sådan, som mange tror, at det handler om at få dem stærke nok. Sådan er det bestemt ikke altid. På bordet lå der chili fra styrke nul til ud over skalaen. Så der var lidt for enhver smag.... og SMAG var der nok af... fra citronsmag til slikærtesmag osv.


Og så var der jo Anjas bod og Vivis bod. Begge med lækre smagsprøver og frugter og fristelser! :) Jeg fik da slæbt både noget chilinoutella og nogen friske chilier med hjem.


Gartneri Toftegaard var det også. Og der var også en del planter at købe, samt bøger og ikke mindst en snak om chili. Hun holdt også et foredrag, der kunne lære een et og andet om chili :)

Ved siden af stod Chilihouse.dk og havde de vildeste smagsprøver på saucer. Lige fra mild til "death by chili" ;)


Og så var der Søren, med den store verdenspræmiere, på orange scene ;) Den førte danske chili blev offentliggjort - Bhut Orange Copenhagen, hedder den smukke frugt. Den er lækker og aromatisk, med stærke undertoner af appelsin, fersken, nektarin og tropisk frugt... farven er helt fantastisk flot orange og jeg glæder mig VILDT til den bliver frigivet til handel :)

Søren fortalte entusiastisk og spændende om hele processen i at fremavle sådan en ny sort. Og der var også mulighed for at lære lidt om at nippe sine chiliplanter til et flot stramt look :)
Det kan du også finde mere om på internettet, hvis du skriver "Sørens nippeskole".


Her sad jeg på et tidspunkt og fik en veltjent "sid ned" og en kop kaffe, mens der duftede ualmindeligt godt, fra teltet lige fremme. Der var gang i en mexicanske mad, der skulle indtages til afterpartyen senere :) Der blev grillet chili og tomater og arbejdet godt sammen i en stor morter, med andre lækre sager. Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg glædede mig til aftensmaden!


Meeen først skulle der handles ind ;) Jeg fik kigget godt på væggen her, med alle Bjarnes chilier. Og sammenholdt med min tur igennem drivhusene, valgte jeg 6 slags frø som jeg ville prøve. Ikke at jeg mangler... eller jo,... eller jeg mener, man kan altid bruge lidt mere frø ikke?


SÅ var der tid til dagens højdepunkt. I hvert fald hvis du spurgte de kamerafolk der havde vimset rundt på pladsen længe. Den store chilispisnings konkurrence, hvor årets chili-head skulle findes.

Seks personer var modige nok til at stille op :) Jeg tager hatten af for hver og een af dem!! Jeg kan ikke engang spise en habanero rå og hel... men de spiste hvad der var langt værre!


Seje sager blev spist på tid.... først nogen relativt milde, så nogen stærkere og til sidst, da der sad 3 mand tilbage, blev det afgjort ved sudden death. Tre chilier blev placeret foran hver deltager, og den der først spiste alle 3, havde vundet. Og som i kan se på foto herover, var det altså en sej omgang, allerede lige inden sudden death runden!

Men vinderen kastede nærmest de 3 chilier i munden, tyggede den tid man skal... sank og meldte klar, allerede inden de to andre var nået ret langt. Og for at det ikke skal være lyv, snuppede han lige en håndfuld ekstra, for kameraets skyld ;) Sejt siger jeg bare!!


Så sejren var intet mindre en fortjent :) Jeg kunne ikke gøre det de gjorde der. Og jeg er ikke sikker på at maverne havde det sååå godt bagefter. I hvert fald var der et par der måtte over i hækken og et par, der resten af dagen gik og gumlede på lidt toastbrød! Puha, jeg holder mig bare til chili på min måde ;)

Umiddelbart efter, blev chilisauce konkurrencen afgjort. Stemmerne var talt op og første navn, og dermed 3.pladsen, blev råbt op.... Og hvem var vinderen af 3.pladsen? MIIIG! ;) Jeg var rævestolt, ingen tvivl om det. Jeg havde intet forvent. Det er første år jeg for alvor har chili. Det er første år jeg har forsøgt at lave min egen chilisauce og sammensat en smag ud fra MINE smagsløg. Så jeg havde jo ingen anelse om der ville være andre, der delte min smag. Men sørme så... en tredjeplads er jeg altså mega stolt af. For en god ordens skyld, vil jeg lige nævne at der var 12 saucer i konkurrencen. Og de to der vandt over mig, var SUPER lækre! Og sjovt nok meget forskellig alle 3 :)


Efter lige at have slugt saucekonkurrencen, gik jeg en tur igennem TELTET!! Det sagnomspundne telt, med den nye danske chili. Der stod de, på rad og række og hviskede fristende om fremtidige frugter der skal stå på min terrasse og lyse orange :) Jeg glæder mig!


Og efter en MASSE snak, smil, deling af erfaringer og fiaskoer, endte dagen med en YPPERLIG middag. Jeg fik det lækreste lammekød jeg nogensinde har smagt. Jeg kan ellers ikke lide lam... troede jeg! For det her var da ualmindeligt godt! :)


Men alting har en ende... også en dejlig dag i det midtjyske :) Og da jeg ikke havde været så smart som så mange andre, der havde telte med. Måtte jeg pakke indkøb og foræringer sammen og slæbe ud i Frk. Evigglad, og vende næsen hjemad igen.....

Men vi ses deroppe til næste år igen. For jeg har ikke fået nok... og næste gang har jeg altså telt med! :)


8 kommentarer:

 1. tillykke med den fine placering i konkurrencen med din chilisauce. Glæder mig til vi ses i dag

  SvarSlet
 2. Taaak Lene :) Og dejligt du kom forbi, det havde jeg lige brug for :)

  SvarSlet
 3. Hej Tina..rigtig dejlig og beskrivende stemnings rapport fra festival'en. Tillykke med den flotte 3.dje plads i sauce konkurrencen. Mvh Verner Nørby

  SvarSlet
 4. Hej Verner :) Tak skal du have - det var en suuuper dag deroppe. Og dejligt at få hilst på mange af jer inde fra chili-grupperne :)

  SvarSlet
 5. Herlige billeder og en god fortælling :) Glæder mig til at se dig igen til næste år - nu med telt....

  SvarSlet
 6. Anja, Tak skal du have og i lige måde!! Jeg glæder mig helt sikkert til næste år - MED telt ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. ...bedre sent end aldrig.
   "Flot foto tour :-)"
   Tak
   Søren Friis

   Slet
  2. Selvtak Søren :) Det var en suuuper dag! Og jeg glæder mig til næste år. Og imens krydser jeg fingre for at BOC snart giver så mange frø, at det når ned på listen til mig :)

   Slet