onsdag den 12. september 2012

Chili skrøner og sandhederOvenpå en god og spændende chilifestival, har jeg tænkt meget over alle de misforståede holdninger og skrøner, der findes omkring chili.

Det der slog mig mest, i forbindelse med chilifestivallen, var at "Chili er sådan nogen stærke nogen der er umulige at spise - det er selvpineri"!

Næææ nej, der er noget du har misforstået så. For chili er ikke bare en stærk lille fætter. Der findes SÅ mange chiliarter, at der helt sikkert findes nogen du kan lide.
At kunne lide chili, handler ikke alene om at kunne spise dem så stærke som muligt. Men finde dem man kan lide. Både ud fra styrke og smag.

Og da chili findes helt fra styrke 0, som svarer til det du finder i den røde peber du kender, så burde der også findes chili DU kan lide.

Det stærkeste på chilien er frøstolen. Det er alt det lyse indeni chilifrugten. Dernæst er det frugtkødet og hvor hele smagen selvfølgelig gemmer sig. Om den så har noter af citron, som de gule på billedet, eller andre smagsnuancer. Selvfølgelig er frøende også stærke, da en del af capsaisinen sidder her, så sylter du chili som fx. Jalapeno, så lad dem sidde, de bidrager til styrken.

Dog skal lige nævnes, at fælles for dem alle, allerede ved ret lave styrker er at huske handsker, hvis du skal rense dem. Du har måske allerede prøvet at hakke og snitte i nogen chili, for derefter at klø dig i øjet eller næsen? Av for den!

Chili får hjernen til at tro at du har brændt dig og det føles ikke spor rart. Og det eneste der virker mod chiliens brændende fornemmelse er :

Mælk, is, madolie og smør! Ting der indeholder fedt eller olie. Det binder sig til capsaisinerne og du kan dermed vaske det væk, eller fjerne det fra mund og svælg.

Det værste du kan gøre at at fordele det hele med vand, alkohol eller lignende. Det lindrer på ingen måde, det fordeler bare det stærke!

Mange chiliskeptikere kan ofte nævne en hel masse småting som de synes er forfærdelige ved chili.... som "de er stærke", "man kan jo ikke smage maden" osv.... MEN vidste du at:

  • Chili er sunde og fyldte med c-vitaminer
  • Chili fremhæver smagen i din mad, ligesom hvidløg (du vælger jo selv HVOR stærk din mad skal være)
  • Chili er bakteriedræbende. Så ind med nogen chili når du er forkølet
  • Chili er smertestillende! Der frigives dopamin i hjernen. Man finder det aktive stof capasaisin i fx. cremer udviklet til ledsmerter
  • Chili virker blodtrykssænkende og er godt for kolesteroltallet.
  • Chili er noget du vænner dig til ! Hvis du indtager chili dagligt, vil du vænne dig til styrken og kan dermed tåle mere og mere. Dog skal du ikke holde pause alt for længe, for så glemmer kroppen det igen.
Så alt i alt, kan jeg kun sige: SPIS MERE CHILI ! ;) Det er sundt og godt - og behøver ikke være stærkere end den frugt du vælger, eller hvor længe du lader en chilifrugt boble rundt i gryden.Ingen kommentarer:

Send en kommentar