mandag den 3. februar 2014

Tid til ompotning


Igår stod den på ompotning af chiliplanterne. Nogen af jer, læste nok, at jeg i år ville teste noget kokosmuld. Faktisk en blanding af god plantejord og kokosmuld, iblandet perlite (det hvide i kan se i jorden).

Meningen var, at med den blanding skulle rødderne få meget mere ilt og ikke så nemt komme til at soppe i vand. Og samtidig er jeg for første gang nogensinde, begyndt at vande nedefra! Jeg plejer at være typen der stikker en finger i jorden, mærker om den er tør... stikker så en finger i munden (Nej ikke den der var i jorden først), holder den op i luften og tænker: Jooow den skal vist ha en skvis vand! Og så gav jeg planten en ordentlig omgang væske.

Egentlig skete der så bare det at en ordentlig flod af vand, drev lige igennem potten og efterlod jorden næsten lige så tør, som da jeg kom forbi første gang. ELLER det modsatte scenarie - at planten simpelthen fik så våd jord, da den bare sugede til sig som en svamp. Og planter bryder sig ikke om tung våd jord, der lukker af, så rødderne ikke kan få den passende mængde ilt også.

Men jeg var lidt skeptisk med kokosmulden, der er utroligt let og luftig og lidt underlig at røre ved. Og oveni købet ikke er tilsat noget næring til planterne... ud over det kokos det er lavet af. Men selv en gammel hund kan lære nye tricks og jeg lod mig overtale til en tester. Og se nu her - på billedet ovenfor, kan man tydeligt se hvordan rødderne dannes dybt i potten, hvor de søgte NED mod vandet i underskålen. Der er mange fine kraftige rødder og jorden er SLET ikke våd på samme måde, som man kender våd jord. Trods det at potterne konstant har stået og soppet i 1-2 cm vand i bakken.

Dette betyder at jeg fremover snildt kan tage på weekend, uden at nogen skal komme og vande potter 2 gange om dagen. Så kan jeg undervande i store bakker og lade planterne suge det de vil.... uden risiko for at de klasker sammen i jorden og kvæler planterne :)

Denne blanding er jord er så let og luftig, at hvis du knuger det hårdt sammen i hånden, kan du næsten ikke lave en fast klump. Et enkelt lille prik med en finger og klumpen smuldrer igen. I år prøvede jeg at spire i ren kokosmuld og i en opvarmet spirebakke. Jeg har indtil dato rynket lidt på næsen af alle de gadgets man kan købe, da jeg mente det var sådan noget man bare havde, fordi man kunne! Men jeg har halveret mine spiretider! Og oveni dette, spirer frøene enormt hurtigt OP igennem overfladen af kokosmulden. Og frøkapslerne, der ofte kan sidde fast på kimbladene, ryger lettere af i den fugtige atmosfære. Den mærkbare forskel i jorden er tydelig, da kokosmulden er konstant fugtig. Hvis man lige presser oversiden af en finger, ned oveni jorden, kan man mærke jorden er meget fugtig.. men den er alligevel utrolig luftig og let.

Min foreløbige konklusion er helt sikkert at jeg er fuldstændig solgt til stanglakrids, over hvor lækkert det er at arbejde med :)
Mulden jeg har brugt hedder Kokodana og den kan blandt andet fås hos Bjarne.


Hmm men resultatet af spirefryd - betyder nu at kontoret ser sådan ud :D På bordet er der nærmest ikke plads til mere! Okay, de små runde gule potter, de skal flytte hjemmefra. Så det er "kun", de store firkantede og den store runde i midten, der skal blive boende her hos mig.

Men helt ærligt, for en uge siden mente jeg at der var rigeligt med plads til mig ;)


2 kommentarer:

 1. Tina...hvis jeg havde læst det her for noget tid siden, ville jeg nok tænke at det omtalte kokosmuld, var endnu et "mirakelmiddel" mellem mange, og at man nok lige skulle klappe hesten lidt!!..og hvad der nu skulle være "galt" med almindelig pottemuld!! Det har jo virket gennem mange år, så hvorfor lave om på noget der virker?...Det kunne godt ha' været min holdning til det her...HVIS ikke det var fordi at jeg det sidste års tid har været så heldig at have muligheden for at eksperimentere med netop kokosmuld, og med mine egne øjne set den effekt det har på planternes rødder...og dermed deres trivsel. Mange vil vide at jo mere Ilt, vand og næring rødderne har adgang til, jo bedre vokser, og har planten det. En Kæmpe fordel, som du selv er inde på, er at det stort set er umuligt at drukne planten...eller frøet...selvom din potte konstant står i vand med fusserne!! Lige nøjagtig den egenskab kokosmulden, grundet dens struktur, har til at holde sig tilpas fugtig, uden at blive mættet af vand eliminerer stort set faren for overvanding (som koster rigtig mange planter livet). Jeg har set rigtig mange småplanter som er spiret i hhv. så/priklemuld, og kokosmuld, og de taler deres helt tydelige sprog..der er Markant større og mere udviklede rødder hos de planter der har stået i kokosmulden. Så jeg forstår din vending med at være solgt til stanglakrids!! ...og i øvrigt giver du en rigtig god forklaring af hvad der (også i mine øjne) gør kokosmuld overlegen ift. ordinær jord!! Knus Verner

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det kan bestemt godt lyde som om jeg omtaler det som et mirakelmiddel ;) Det er det sikkert slet ikke. Men GODT, det er det i hvert fald. Og det har især gjort det med vandingen meget meget lettere for mig!
   For det ER fedt at de kan soppe i vand, uden at drukne, sådan som alm jord nok ville være skyld i :) Knus

   Slet