tirsdag den 29. oktober 2013

Føj for den lede, sir jeg bare


Tjaaa haven ligner bestemt ikke sig selv idag :(

Igår var Nanna på besøg og valgte at blive natten over pga. orkanen. Så vi sad og hyggede os med stormkaffe og papirklip. Rigtigt hyggeligt egentlig. Men kl. 14 skulle jeg ud og interviewe en borger her i min by og jeg smuttede lidt.

Jeg kunne godt se at Nanna kimede til min telefon, under det her interview. Men jeg synes jo ikke rigtigt at jeg kunne virke respektløs og tage mine telefon lige der. Så jeg lod den ringe, i den tro at Nanna nok havde besluttet sig for at tage hjem alligevel.

Men da jeg kom hjem, kom hun mig i møde med røde øjne og forklarede at NU blev jeg nok ked af det :( Og det fik hun da helt ret i.


Det viser sig, at hun havde stået og kigget ud af vinduet, da hun havde hørt et brag, hvilket viste sig at være stakittet der lagde sig ned. Men da hun kigger over mod drivhuset, ser hun i det samme ET glas nærmest lægge sig ud på græsplænen (det glas du kan se nederst til venstre i billedet herover)... og da det skete, var resten nærmest som en eksplosion, forklarede hun. Drivhuset har da også rykket sig 15 cm på soklen.

Glas og flamingo røg til alle sider og noget af flamingoen, der havde ligget oppe under taget i drivhuset, tog flugten ned over byen. Og glas fløj rundt til naboer og i hele haven. Så pigen panikkede selvfølgeligt lidt. Hvilket jeg virkelig godt forstår - for det siger voldsomt når sådan noget sker, det SER vildt ud og hun vidste bare at nu ville jeg blive ked af det.

Heldigvis får hun fat i min far, som straks kom op med tov og bande drivhuset sammen midt på. Nanna ville redde nogen af planter indeni (TAK for tanken Nansen!), men heldigvis sagde min far at det var no go i det vejr. Trist for planterne, men jeg ville have været langt mere ked af det, hvis der var sket dem noget slemt.


Og som du kan se på billedet herover, var der virkelig kaos inden i drivhuset. Hylden lå på tværs, flamingoen ligeså. Planter stod, planter lå, blade overalt.


Og hele haven flød med glas. Store stykker og bitte små stykker. Så det stod mig klart at INGEN (her især missekatten) skulle ud i haven, før jeg havde ryddet op. Og efter fintællingen idag, kan jeg se at der mangler 19 stykker glas. Og jeg siger dig, det fylder PÆNT meget, når det er spredt i små stykker over et stort areal! Og slet ikke så let at samle bittesmå stykker op i græsset (der i øvrigt er blevet for højt), for ikke at tale om at finde alle de små clips, der holdt ruderne fast.

I aftes, da det var stilnet af, gik jeg ud og reddede TO chiliplanter. To planter som var så tæt på at modne, at jeg ikke kunne bære at de skulle være derude. Så nu har jeg ialt 3 planter, der ikke har lidt en ond skæbne. Resten står nu udenfor, langs min hæk. Så må de klare sig så længe de kan.


Hegnet rundt om min terrasse, har det helle ikke så godt. Noget af det er flået i stykker og ligger ned. Og resten står helt løst i jorden. Så der har dæleme været knald på!

Jeg aner ikke rigtigt hvad jeg skal stille op med det. Jeg har ikke rigtigt råd til nyt hegn lige nu. Og jeg magter ikke rigtigt at tage den med udlejer, for jeg er heller ikke komplet ligeglad med, hvilket slags hegn jeg skal se på fremover. Og så vidt jeg har forstået, er det noget en tidligere lejer har sat op, så de har ikke pligt til at sætte et nyt op. Så den må jeg tage med tiden.


Og seee - den første skulptur jeg nogensinde har lavet, er også ret død. Den er blevet halshugget på det groveste, af et stykke flyvende glas. Jeg ved ikke om man kan lime sådan en gasbeton figur. Men ellers må jeg jo starte forfra.

Hvis man skal nævne noget positivt, så fik jeg da reddet både min store glasguldsmed og min sommerfugl. To ting jeg er ret glad for. Den ene stod Nanna for, mens jeg ikke var hjemme, da den ellers sad fast på hegnet. En anden havefigur fik hun også reddet, som betyder rigtig meget for mig. Til gengæld, døde mine store glashuse.


Huset slap heldigvis nådigt. Godt at noget gjorde! EN tagplade var rykket to pladser ned.... Men lå der, lige så fin og hel. Så heldigvis kunne vi lægge den pænt på plads igen idag.

Der ud over ligger en stor del af mine planter helt ned. Nyplantede buske, ligger næsten ned. Mit flotte piletræ står i en vinkel på 45 grader. Selv mine ungarnske radiser ligger nu OVENPÅ jorden?!

Havemøbler, som ellers stod godt i spænd, lå på hovedet i hele haven. Men det store glasbord havde overlevet en koldbøtte, hvilket jeg simpelthen ikke fatter ret meget af. Det andet havebord på terrassen, nåede vi at redde glaspladen på, da det lå og klaprede.

Så alt i alt, er vi jo selvfølgelig glade for at vores hus det står og at vi ikke er kommet slemt til skade. Men føj for den lede, hvor jeg føler mig trist over at min have, drivhus og terrasse ligner en krigszone. Jeg har brugt SÅ mange timer på det hele. Og jeg havde sådan glædet mig til at jeg havde vinteropbevaringsplads i drivhuset i år. Og at jeg stadig kunne modne chili derude, pga en lang god sommer. Og det er SÅ træls at vide, at man bare ikke lige har penge nok til at reparere, sådan lige med det første.

Når man ser alle de andre skader der er sket i Danmark igår, bør man jo være taknemmelig for at der ikke skete mere. Men jeg synes ærlig talt det er lidt svært. Selvom jeg virkelig er ked af det, på vegne af dem der har mistet hus og hjem og endda liv.
Alt dette under en storm der blev til orkan, med den højeste målte vind, så længe de har målt. Nemlig 54 m/s nede ved Als. Her skulle det efter sigende have været omkring de 42 m/s. Så alt i alt, på højde med og over orkanen i 99.

Jeg kunne også se at der lå biler, træer, tage, trampoliner og alt muligt andet, overalt derude idag.

Tilstået - sådan en tur behøver vi altså ikke prøve igen lige foreløbig, vel?

Citater fra DMI:

"Middelvinden blev målt til 39,5 meter i sekundet, hvilket svarer til 142 kilometer i timen. "

"Middelvinden, som er et gennemsnitstal af vindstyrken målt over en periode på ti minutter, har aldrig været kraftigere i de 134 år, hvor DMI har målt den."

»December-orkanen i 1999 strakte sig over længere tid, og vi nåede ikke helt op på de samme vindstyrker. Så det var mere intenst, men også mere kortvarigt i går,« siger Henning Gisselø.

De hidtidige rekorder stammer begge fra 1999, hvor der blev målt vindstød på 51,4 meter i sekundet og (185 kilometer i timen) og middelvind på 38,1 meter i sekundet (137 kilometer i timen).

"Konklusionen er, at blæsevejret var det mest voldsomme nogensinde."


fredag den 25. oktober 2013

Bhut Orange Copenhagen


I har efterhånden læst ordet BOC eller Bhut Orange Copenhagen, en del gange herinde :) Som før beskrevet, er det en helt ny dansk chilisort, der er frigivet i handel i år.

Den er fremavlet af to gæve gutter, Søren Friis Larsen og Bjarne Højlund. Og er uden tvivl min nye favorit chili. Den har en fantastisk duft og smag af Orange... og JA man kan smage det, trods den er hamrende stærk. Og det bedste - den har næsten ikke noget af den der naga smag og duft, som de fleste meget stærke chilier har - fx habaneroer.
Styrken ligger på 10 eller i scoville omkring de 1 mill. Så den rangerer blandt de allerstærkeste.

Som det ses på billedet, hedder min plante BOC/TEP/F4/13.
BOC = Bhut Orange Copenhagen
TEP= Tina Ellegaard Poulsen
F4 = fjerde generation
13 = Året 2013

Alt dette, for at Søren kan følge med i hvordan sorten udvikler sig, eller ikke gør. Om farve, form, smag og duft er stabil. Frøene jeg fik, hed fx BOC/PA/F3... og så kan Søren følge med i et nøje udfyldt skema, om hvordan det hele går og udvikler sig.

Jeg synes det er rigtigt spændende at følge med i og jeg har glædet mig vanvittig til mine frugter modnede. Og da jeg havde lidt startbesvær, er det godt at denne sæson vejrmæssigt, har været ualmidelig lang. Det er ikke ofte vi oplever en dagtemperatur på 18 grader her i oktober.
Dog er BOC'en, som den eneste af mine chiliplanter, rykket indendøre for ca en lille måned siden. Jeg ville være sikker på at det i hvert fald ikke var de kolde nætter, der gjorde at jeg ikke nåede at få modnet frugterne.
Og noget tyder på det har virket - for nu bugner den med modne frugter. Altså lige ud over alle dem jeg har gået og snuppet her på det sidste, da jeg lavede sirupper og chutney.
Nu har jeg købt frø igen og venter bare med spænding på næste sæson. Og havde jeg haft "grolys", havde jeg også sået allerede nu. Men når man ikke har det, må man pænt vente til omkring 1. februar.

Så skal jeg bare lige gøre op med migselv om jeg vil prøve at lave en plante ud fra min egen streng også :)


Men smuk, det er den altså! Og den lyser så flot op, blandt alle de røde, gule og grønne chili. Så jeg skal have mindst 2-3 planter næste år, af denne smukke sort.

Og så lærer jeg vel efterhånden at dosere den lige tilpas, i diverse retter og sylt. Den sparker i den grad r** ... og man kan godt blive lidt overrasket af styrken. Så da jeg smed 4 halve i min sirup igår og de havde kogt med i små 10-15 minutter, blev jeg noget overrasket over hvor meget knald der var på min sirup ;)



Hooot !


Jeg lover jeg nok skal pause den lidt med at poste om æblesirup, efter denne post ;) Men jeg fik lige lavet en portion mere idag, med chili. Atter min yndlings Bhut Orange Copenhagen.

OOohhh det er hot, siger jeg bare ;) Lækker, men hot. Men når den bliver hældt ud over en lækker cremet flødeis, så går lidt af styrken af. Så derfor tror jeg den er helt perfekt.

Jeg blev spurgt idag, om min æblesirup i sidste post var blevet så rød fordi jeg havde brugt røde æbler. Det var egentlig et godt spørgsmål. For ganske rigtigt havde jeg brugt røde æbler. Så idag måtte jeg lige lægge rigtigt mærke til processen. Jeg brugte idag en blanding af røde og semirøde æbler, af helt anden sort end dem igår. Og væsken var samme farve som man kender æblekage, helt indtil det havde kogt lidt med sukker i væsken. Så måske det er en forbindelse med sukker?

Det finder jeg måske ud af én af dagene, når jeg giver mig i kast med at få skrællet de sidste æbler, der alle er grønne/gule.

Ellers var fremgangsmåden idag den samme som igår. Bortset fra at jeg lige smed to BOC i gryden.




torsdag den 24. oktober 2013

Uhmmm, mere sirup


Når man ikke kan sove (fatter ikke hvorfor, jeg er sååå træt).. så kan man jo lige så godt lige blogge om den sirup man fik lavet idag, ikke? :)

Jeg fik virkelig lyst til at lave mere lækker sirup, ovenpå den med lakrids. Så idag gik jeg på, hvad jeg tænker er årets sidste æblerov, i det grønne område bag huset. To spande senere, gik jeg ellers i krig med at skrælle den ene spandfuld, som var smukke røde æbler. Og som gav ca. 2.4 kg færdige æbler.

De skrællede æbler røg i fryseren - hvorimod alle skræller og kærnehuse, røg op i gryden, sammen med vand nok til at det lige nøjagtig var dækket. De blev kogt godt igennem i ca 30 minutter. Derefter siede jeg det hele og hældte væsken tilbage i gryden og kogte det ind til ca halv mængde.

Så tilsatte jeg ca. 1 lille kg sukker og vanilie. Og lod det så koge yderligere ind, indtil jeg synes konsistensen var der.

Og jeg siger det bare: NØJ hvor hytten dufter godt af æble og vanilie! :)

Skræller og kærnehuse fra 2,4 kg færdige æbler, gav ca. 1 L sirup.

Det er svært at give en målfast opskrift på... men bare spring ud i det :) Det kan næsten ikke gå galt.




tirsdag den 22. oktober 2013

Lakridssirup


Jeg har længe haft lyst til at lave mit eget lakridssirup. Faktisk lige siden man ikke længere kunne købe det i diverse supermarkeder. Det var nemlig det jeg foretrak til is, frem for alt muligt andet drys.

Idag blev det så endelig dagen hvor jeg gjorde det :) Og mums, siger jeg bare. Jeg valgte at ... du gættede det garanteret... at tilføje noget chili! Jeg har endelig modne BOC's (Bhut Orange Copenhagen), så der røg sådan én i gryden med sirup.

Får du også lyst til at lave Lakridssirup? Så er her hvordan jeg gjorde:

Ingredienser:

280 g Piratos, eller den slags lakrids du elsker
3 dl vand
300 g sukker
Chili efter smag - jeg valgte en BOC
1 tsk atamon

Fremgangsmåde:

Hæld vand og sukker op i gryden og bring det i kog og lad sukkeret smelte. Tilsæt så lakridsen og chili og lad lakridsen smelte med. Det tager en rum tid at få alt lakridsen til at smelte og du skal ikke forlade gryden for længe af gangen, da sukker og lakrids nemt brænder på i bunden af gryden.

Læg evt. en ske i fryseren/køleskabet. Når du synes din sirup er okay, hælder du lidt på din kolde ske. Se har du hurtigt den færdige konsistens. Hvis den er for tyk, tilsætter du lige lidt vand (husk at bruge vand fra kogekedlen, da koldt vand ikke er smart at tilsætte kogende sukkervand).

Smag evt. til undervejs. Chilismagen smager du nemlig bedst når siruppen er kold (på den kolde ske). Chili smager stærkere i varm væske.

Bon appetit derude!




tirsdag den 15. oktober 2013

Pæren er helt i orden


På min gåtur idag, fandt jeg jo også en spandfuld pærer :) Jeg er stadig helt høj over at der gror pærer i "min" baghave!

Så jeg fik lavet en portion pæremarmelade. Ren pære, sukker og vanille. Den dufter himmelsk.... men smagen må jeg vente med til i morgen. Men hvis den bare smager halvt så godt som den dufter, så er min lykke gjort ;)  (I hvert fald indenfor pæremarmelade ;) )


Hvis du også får lyst til at lave pæremarmelade, er opskriften her:

Ingredienser:

1,5 kg pærer
3 vanillestænger
1 kg rørsukker
1½ dl vand

Fremgangsmåde:

Skræl pærerne og fjern kærnehuset og skær dem i små stykker. Skrab kornene ud af vanillestængerne. Varm sukker, vanille og vand i en tykbundet gryde ved svag varme. Når sukkeret er helt opløst bringer du sukkerlagen i kog og kommer pærerne i gryden. Kog indtil lagen er 105 grader. Det ca en times tid. Hold godt øje, da sukkeret nemt kan kramellisere i bunden af gryden.

Hæld marmeladen sammen med vanillestængerne på skoldede rene glas og luk straks.

MUMS og velbekomme :)

Tæmmet æblechutney af vilde æbler


En lille gåtur bagved vores huse, hvor der er et grønt område, vidnede om at denne dag ville blive lang ;) Der bugnede nemlig med æbler og pærer!! Tænk - jeg havde et rigt spisekammer, lige ude ved min bagdør, og jeg vidste det ikke engang!


Så atter engang skrællede jeg en stak æwler! For så behøvede jeg ikke vente på at tø dem op fra fryseren ;)

Her er min version,

Tæmmet æblechutney af vilde æbler:

Ingredienser:

2,2 kg Æbler
3 rødløg
4 fed hvidløg
2 kanelstænger
2 chili (Jeg brugte Mik Schack)
1 lille knold ingefær
1 tsk salt
2 tsk koriander
2 tsk sennepsfrø
5 dl æblecidereddike
350 g sukker
en lille drys lakridspulver (jeg bruger den fra by Bülow)

Fremgangsmåde:

Skræl æblerne og fjern kernehus og snit i tern. Skær løgene i tern og hæld både løg og æbler op i gryden. Tilsæt resten af ingredienserne og bring det hele i kog. Når det koger, skrues ned, så det simrer i omkring 20 minutter, eller til æblerne er møre.

Hæld den varme chutney på rene skoldede glas, luk låget og lad dem køle af. Uåbnet kan de nemt holde sig i flere måneder. Men når du åbner et glas, skyder jeg holdbarheden til at være et par uger. Selvfølgelig alt efter hvor længe du har glasset stående på middagsbordet, hver gang du serverer fra det.

Chutneyen smager fortræffeligt til fx kylling, risretter eller sågar anden juleaften. Velbekomme!

søndag den 13. oktober 2013

Så blev der lavet marmelade


Når man har fryseren fyldt med chili, er der en masse ting der skal afprøves :) Denne gang fik jeg lavet noget marmelade.

Så ned i gryden med nogen appelsiner, nogen hindbær og sukker, vanilie og et par stærke BOC (Bhut Orange Copenhagen), min yndlingschili :) Jeg tænkte nemlig at BOC'ens orangesmag, ville passe perfekt sammen med en appelsinbaseret marmelade.

Egentlig kunne jeg have puttet hvad som helst i marmeladen... for jeg har faktisk stadig en del små "smoothies poser" i fryseren. Og de trænger til at blive brugt.... så det er nærliggende at smide dem med i gryden, nu man er igang :)


Denne portion gav 5 mellemstore glas marmelade i en lææækker farve. Nu skal de lige sætte sig før jeg smager rigtigt på det. Men smagsprøverne direkte fra gryden var goe :)

Bagefter gik jeg i krig med at rense æbler. Jeg var nemlig så heldig at en sød kvinde her i byen, havde flere end hun kunne nå at bruge selv. Så næsten to spande æbler ventede på at komme "under kniven", om man så må sige.


Der var to slags.. en rød og en grøn. Gode bud skyder på Felippa og Rød Aroma. Men jeg er ikke 100% sikker. I hvert fald ligger der nu 3 kg af hver, i fryseren og venter på at blive til æblekage og æblechutney :)


Køkkenhaven bugner ikke så meget mere, som den har gjort. Men der står stadig nogen af disse vildt lækre hvide radiser. Det er min Ungarnske nabo, der kom med frø til mig og jeg er meget positivt overrasket. De smager himmelsk og har fx slet ikke den der lidt trevlede "skal", som radiser ofte har, især når de bliver lidt store.

Så næste gang de skal hjem på ferie, tager de flere frø med til mig :) Jubiii! Jeg elsker altså at lære om nye ting, på tværs af nationaliteter. De to sæt Ungarnske naboer jeg har, har virkelig udvidet min viden om deres mad, kultur og land. Før jeg mødte dem, anede jeg stort set intet om Ungarn. Og tænk - nu er noget af Ungarn flyttet ind i min have :)

Der ud over er det eneste tilbage i mine højbede: Jorbærplanterne, der tror de skal sætte flere jordbær. Porrer der vokser langsomt men sikkert. En flok krydderurter (især mange mynte), som jeg skal have fundet ud af om de kan overvintre ude, eller om de skal graves op og puttes ind i drivhuset.

Dog står der også en del chiliplanter på matriklen, der stadig arbejder på højtryk. De kæmper en sej kamp for at modne de sidste frugter og jeg er ret spændt på om det lader sig gøre.
Mine Ungarnske naboer smiler overbærende over mine forsøg på at isolere drivhuset og sætte varmekilder derud: Pøøh, chiliplanter kan sagtens tåle nogen grader frost - i Ungarn står de på markerne indtil frosten kommer! ;) Så måske man som hobbydyrker bliver lidt for teknisk? Så derfor har jeg besluttet at de resterende bliver i drivhuset til de dratter om af sig selv ;)

tirsdag den 1. oktober 2013

Hvad bruger man dem til ?

Pulver af citronchili

Et par stykker har spurgt: "Hvad bruger du alle de chili til?"

Pueha, jeg bruger dem til rigtig meget :) Nogen bliver frosset ned, helt som de er. Så tager jeg dem op efterhånden som jeg får brug for dem.

Nogen er også blevet tørret og malet til chilipulver, som på billedet herover.


Mine jalapeno, bliver brugt til Atomic Buffalo Turds. Dvs. flækket på langs, fyldt med ost og krydret pølse, samt viklet med bacon. Så ryger de i fryseren - og når de så skal bruges, bliver de penslet med BBQ sauce og ryger i ovnen eller på grillen.


Nogle af mine chili ryger også i diverse saucer :) Her er det en sauce baseret på mango og kiwi. Jeg har også lavet en blommesauce.... der er uanede muligheder med saucer.


Nogen af dem ryger også i honningkrukken. Det smager formidabelt til pandekager, eller i en kop the.

Jeg laver også chilisukker, chilisalt, marmelade, cookies med chokolade og chili, cupcakes med chili. Andre igen bliver til chiliolie eller bliver syltet eller bliver puttet i hjemmerørt Nutella.

Og andre igen, bliver tørret i strimler og bliver puttet på glas, så jeg kan male dem til pulver hen ad vejen.


I år er nogen af dem også røget i et par flasker vodka. En drik der giver varme på kolde vinterdage!!

Mulighederne er mange... ja nærmest uendelige. Søg evt på Google, på ordene chili opskrifter... der er rigeligt at gå igang med :)



Kampen mod kulden


SÅ er kampen mod kulden skudt igang :) Jeg vil i år forsøge at forlænge sæsonen mest muligt, for få midler. Jeg har ikke råd til store dyre ovne og lignende.

Så idag forede jeg drivhuset indvendigt med flamingoplader. På gavlen modsat døren, der vender ind imod naboens hus, og væggen til venstre, der vender ind mod en hæk. Disse to fik flamingoplader fra gulv til loft. På gulvet er der også plader. Og lang væggen til højre, ligger pladerne på den smalle led, sådan at de går 60 cm op ad vinduerne. (en flamingoplade er 120 x 60 cm)


Midt på gulvet står en stor terracotta potte, placeret på nogen sten. Under den står der to bloklys og afgiver varme til potten, som så igen kommer til at virke som en slags radiator.

Som det ser ud i skrivende stund, har den hævet temperaturen i drivhuset med 4 grader, i forhold til udenfor. (kl er nu 00.17)


En anden fordel ved flamingopladerne, som jeg umiddelbart kan få øje på, er at solens stråler bliver kastet tilbage på planterne. Sådan at frugterne også får lyset nedefra.

Så alt i alt, kan jeg kun forestille mig at det er en win win situation. Men tiden må vise om jeg har ret.

Uanset hvad, så kan pladerne hjælpe mig vinteren igennem, med at skærme de overvintrende planter og løg fra at fryse totalt til.... håber jeg da.


Så selvom drivhuset ligner en blanding mellem et frysehus og en iglo, så håber jeg det virker.

Og ellers må jeg udtænke nye alternativer... eller måske endda fremover opgive at forlænge sæsonen UDE i drivhuset. Jeg har bare ikke det store plads indendøre.... og kun et stuevindue at gøre godt med. Det er ret begrænset, når nogen af planterne er så store, at de når helt op til taget inde i drivhuset ;)

Hvilke alternativer har du mon prøvet? Jeg er nysgerrig efter at høre fra anderledes alternativer... og især af den slags der ikke koster en halv bondegård.